Hasselt Carnaval

Hasselt zet de feestneus op en hult zich drie dagen in de carnavalskleuren.
Tijdens het Halfvastenweekend halen we de maskers weer uit de kast.
Wijding van de wagens.
De Hasseltse carnavalsgroepen hebben een lange traditie van wagenbouwers. Er is steeds een gezonde competitie om met de mooiste en grootste wagen te kunnen uitpakken als primeur tijdens de Halfvastenstoet. Op vrijdag worden deze nieuwe wagens tijdens een carnavaleske wijding voorgesteld aan het publiek. Je kan meevieren in de Roverstraat in Tuilt.
Op zaterdag wordt "Hendrik", oudste inwoner van Hasselt en Mascotte van het Hasselts Carnavalsfeest, in aanwezigheid van de Hasseltse Carnavalsverenigingen gehesen op de Grote Markt.
Nadien trekken de carnavalisten naar de O.L. Vrouwbasiliek alwaar de jaarlijkse Mis ter nagedachtenis van de overleden carnavalisten zal plaatsvinden. De Mis, deels in het Hasselts dialect, wordt opgeluisterd door het Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. ex- stadsprins Ludo Claesen, ook ex-prins Jos Tuts en het huisorkest Toeternietoe zullen hun muzikale bijdrage leveren, hopelijk zullen hun hemelse gezangen zorgen dat we een zonnig en droog weekend krijgen.
De mis wordt afgesloten met een kleine receptie aangeboden door het Koninklijk Feestcomité van de Stad Hasselt op het sympathieke pleintje voor de Basiliek. Een Hasseltse borrel en een lekker speculaaskoekje van Cools zullen zeker gesmaakt worden.
De bonte Clownenstoet.
Na het vullen van de magen maken de carnavalsverenigingen, jeugdverenigingen en scholen zich op voor de kleurrijke 'Clownenstoet', een bonte mengeling van jong en oud. De optocht trekt door de binnenstad om te eindigen aan het Groenplein waar alle aanwezigen kunnen rekenen op een lawine van snoep.
Sleuteloverdracht.
Na de voorstelling van Stadsprinsen begeven de genodigden, het inrichtend Feestcomité en de carnavalsverenigingen zich naar de raadszaal waar op een ludieke manier de Hasseltse politiek onder de loep zal worden genomen.
Internationale Carnavalsstoet op zondag
De Halfvastenstoet trekt zich op gang voorafgegaan door de reclamekaravaan vanaf het Kolonel Dusartplein door de binnenstad, met als hoogtepunt de Stadsprins en zijn gevolg, de 'Koninklijke Orde van het Klaverblât'.
Na de stoet barst het straatcarnaval los en wordt er in de Hasseltse cafés en op pleintjes en tenten tot in de vroege uurtjes doorgevierd.
Neerhalen Hendrik, machtsoverdracht en haringhappen.
Op maandag verzamelen de carnavalsverenigingen zich voor een laatste maal op de Grote Markt voor het neerhalen van 'Hendrik', wat meteen de afsluiting vormt van het Halfvastenweekend.
In stoet begeven ze zich naar het Stadhuis waar, na een carnavaleske terugblik op de voorbije dagen, de burgemeesterssjerp en de sleutel van het Stadhuis terug overgedragen wordt aan Burgemeester en Schepenen. Napraten en plannen smeden voor een volgende editie zal met een laatste glaasje bier en een haring het einde betekenen van enkele zware en vermoeiende maar zeker plezierige dagen.
De programmatie voor carnaval vindt u onder "Kalender".

© Koninklijk Stedelijk Feestcomité der Stad Hasselt Support by Webmaniacs.be